Mało czy margaryna?

Masło do grilla? – czemu nie

Niby takie zwyczajne, a jednak potrafi być niezwykłe, a Ty oczarujesz swoich gości i najbliższych właśnie za sprawą codziennego produktu spożywczego – masła. Dzięki poniższym pomysłom będziesz mogła nadać mu niepowtarzalny smak.
/ 21.08.2010 12:26
Mało czy margaryna?

Nie trzeba mieć wielkiej wiedzy kulinarnej, by przyprawić masło tak, by swym aromatem skusiło niejedną osobę. Wystarczy połączyć masło z ulubionymi przyprawami: tymiankiem, bazylią lub przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Niby proste, ale przy zamieszaniu związanym z przyjmowaniem gości, może okazać się, że zrobienie dodatkowo aromatycznego masła stanie się kłopotem. Dlatego w wolnej chwili przypraw masło zgodnie z gustem własnym i znajomych, po czym wałeczki aromatycznego masła zawiń w folię aluminiową i zamroź.

Masło, które współgra z wołowiną, wieprzowiną i rybami

Oto trzy proste propozycje jak aromatyzować masło.

Z kolendrą i oregano – połącz masło z posiekaną natką kolendry, skórką otartą z jednej cytryny i łyżeczka oregano.

Masło w kolorowym towarzystwie – utrzyj masło ze zmielonym czarnym pieprzem, całym pieprzem różowym i ziarnami pieprzu zielonego odsączonego z solnej zalewy.

Masło z pikanterią chilli – najpierw opiecz posmarowane oliwą strąki chilli, potem wyjmij z nich nasiona. Papryczki posiekaj, ale nie za drobno, dodaj do masła razem ze świeżo posiekaną natką pietruszki i wymieszaj.

A co do kurczaka i owoców morza

Zaproponuj swoim gościom masło cytrynowe – wymieszaj masło z uprażonymi na suchej patelni, a potem rozgniecionymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego, otartą skórką z cytryny i posiekaną bulwę kopru.

Polecamy: Co i jak na grilla

Polecam też masło wymieszane z ziołami prowansalskimi.

Każdą z propozycji możesz przygotować wcześniej i przechować w formie wałeczka w zamrażalniku. Zawsze przed podaniem schłódź masło z lodówce, po czym pokrój je na plastry i podawaj ułożone na porcji grillowanego mięsa. 

Czytaj także: Jakie przyprawy i zioła do potraw z grilla

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/22.08.2010 15:04
Bardzo kuszące są te wszystkie przepisy na masło, do wypróbowania. Mam też swój jeden niezawodny - masło z czosnkiem i szczypiorkiem z odrobiną soli.