Czy wiesz jak zrobić brukselkę gotowaną w mleku?

Brukselka do obiadu
Zupę z brukselką jadł zapewne każdy. Czy jednak próbowaliście brukselki gotowanej również w mleku?
/ 11.08.2010 14:16
Brukselka do obiadu

Oto przepis na bardzo delikatną brukselkę.

Składniki:

  • 800g brukselki
  • 1l mleka
  • 50g masła
  • 1 łyżka tartej bułki
  • cukier, sól

Wykonanie:

Brukselkę obrać ze zwiędłych listków i opłukać. Wrzucić do wrzącej wody, zagotować i odcedzić.

Zalać wrzącym mlekiem, dodać sól, szczyptę cukru i gotować bez przykrycia 20 min.

Wyjąć, przelać wrzącą wodą, przełożyć na półmisek. Podawać polaną masłem i zrumienioną tartą bułką.

Taką brukselkę możesz podać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu. Jest bardzo sycąca.

Zobacz także: Gotowanie na parze - co warto wiedzieć

Redakcja poleca

REKLAMA