Czy wiesz co zrobić jeżeli zostało ci coś z obiadu?

Nie wyrzucaj! Chcesz oszczędzić więc przyrządź z tych pozostałości pyszne dania. Oto kilka propozycji.
/ 24.05.2010 10:15

Z ziemniaków z obiadu zrób kluski śląskie. Ziemniaki przepuść przez praskę ugnieć w misce podziel na cztery części, jedną część odłóż na bok a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj jajko. Wszystko razem z czwartą częścią dokładnie połącz. Ciasto powinno odchodzić od rąk, jeżeli tak nie jest dodaj jeszcze maki ziemniaczanej. Zrób kluseczki. Do tego sos grzybowy lub pieczarkowy i pyszne danie gotowe.

Z ziemniaków możesz też przygotować zapiekankę. Pokrój je w plastry. To samo zrób z mięsem z obiadu lub konserwą turystyczną. Wysmaruj naczynie żaroodporne margaryną, włóż ziemniaki, na nie pokrojoną cebulę, potem mięso lub konserwę. Całość polej ketchupem lub posmaruj koncentratem pomidorowym, posyp serem żółtym. Zapiekaj około pół godziny w 180C.

Został ci makaron. Kup mrożoną mieszankę warzywną, dodaj sos pomidorowy lub koncentrat i pyszny „bigosik” gotowy. 

Z czerstwego chleba przygotuj grzanki. Chleb pokrój w kostkę, usmaż na patelni na małej ilości tłuszczu. Podawaj do zup kremów różnego rodzaju.

Jeżeli został ci wywar z rosołu, świetnie smakuje na nim zupa pomidorowa. Dodaj tylko koncentrat i pomidory z puszki, ugotuj makaron.

Nie jadacie warzyw z zupy, wykorzystaj je na sałatkę jarzynową. Pokrój w kosteczkę, dodaj przyprawy i majonez. Wymieszaj.

Redakcja poleca

REKLAMA