Co kryje się pod nazwą gatunku herbaty

Liczba gatunków herbaty jest niezliczona. Jej nazwa może nam zdradzić m.in. kraj pochodzenia oraz rodzaj listków z jakich powstał napój. To nam zaś pozwala stwierdzić jakiej jakości jest sporządzany przez nas napar. Dzięki temu wiemy, że Darjeeling Flowery Orange Pekoe jest szlachetną herbatą wysokiej klasy.
/ 19.02.2009 22:17

Liczba gatunków herbaty jest niezliczona. Jej nazwa może nam zdradzić m.in. kraj pochodzenia oraz rodzaj listków z jakich powstał napój. To nam zaś pozwala stwierdzić jakiej jakości jest sporządzany przez nas napar. Dzięki temu wiemy, że Darjeeling Flowery Orange Pekoe jest szlachetną herbatą wysokiej klasy.

Świat herbaty. Część II: co kryje się pod nazwą gatunku herbatyHerbaty dzieli się w zależności od kraju pochodzenia, miejsca uprawy, rodzaju liści z jakich powstaje, w zależności od formy w jakiej występuje oraz od sposobu obróbki jakiej podlega.

Ze względu na kraj pochodzenia i miejsce uprawy dzieli się je na:

  • cejlońską (Ceylon)– herbaty z tego rejonu uznawane są za najlepsze na świecie ze względu na bogaty smak i aromat,
  • chińską – w grupie tej szczególnie znane na polskim rynku są mieszanki herbaty:
  1. Ulung – w jej skład wchodzą gatunki herbat dobrej i średniej jakości.
  2. Yunan – herbata wysokiej jakości, ceniona za mocny napar i intensywny aromat.
  • indyjską – zawiera duże ilości olejków eterycznych. Jest przygotowywana z bardzo dużą dokładnością, dzięki czemu ma wysoką jakość. Ze względu na miejsce uprawy wyróżnia się:
  1. Assam – jej napary są cierpkie w smaku, posiadają ciemną barwę i intensywny zapach.
  2. Darjeeling – produkowana na terenach górzystych, dzięki czemu są bardzo delikatne i aromatyczne. Napar jest jasny i złocisty.
  3. Madras – najdelikatniejsza z herbat indyjskich.
  • indonezyjską – pod względem jakości są to herbaty gorszej jakości niż cejlońska i indyjska.

Biorąc pod uwagę rodzaj liści z jakich powstaje herbata należy wyróżnić:

  • Flowery Orange Pekoe - jest to najlepszy gatunek herbat składający się z przede wszystkim z młodych pierwszych liści i ich nierozwiniętych pączków. Herbata ma specyficzny smak.
  • Orange Pekoe - jet to gatunek bardzo dobry otrzymywany z pierwszych i drugich listków oraz pączków kwiatowych. Przyrządzony z niej napar ma barwę złocistą.
  • Pekoe - dobry gatunek otrzymywany z drugich i trzecich listków, które są często słabo poskręcane.
  • Pekoe Souchong - średni gatunek, którego listki są grubo zwijane, a cząstki są dość twarde i grubsze od listków gatunku Pekoe.
  • Souchong - powstaje z liści krótkich, nieregularnych oraz grubo zwijanych wzdłuż.

W klasyfikacji herbat istotne miejsce zajmuje forma w jakiej występuje. I tak wyróżniamy:

  • herbaty liściaste (tzw. Flowery) - całe cząstki listków i pąków,
  • herbaty łamane (tzw. Broken ) - cząstki są krojone, w celu łatwiejszego zaparzania,
  • bardzo drobne (tzw. Fannings) - odpadki i odsiew herbat krojonych,
  • pył herbaciany (tzw. Dust) – najdrobniejszy odsiew.

Zarówno Fannings jak i Dust, są wykorzystywane do produkcji herbat w torebkach lub herbat granulowanych. Jednocześnie herbaty granulowane mogą także powstawać z lepszych gatunków poprzez odpowiednie zwinięcie liści.
Dzięki różnicom w obróbce herbaty, co zostało opisane w pierwszej części cyklu, możemy wyróżnić:

  • herbatę czarną,
  • herbatę czerwoną (Oolong ) i żółtą,
  • herbatę zieloną,
  • herbatę białą.

W przypadku herbaty czerwonej i żółtej, są one poddawane mniej intensywnej fermentacji niż herbata czarna. Przy tym czerwona jest poddawana silniejszemu procesowi niż żółta, dzięki czemu jest intensywniejsza w smaku i barwie naparu.
Myślę, że warto także wspomnieć o takich znanych gatunkach jak:

  • Pu Erh - jest to herbata czerwona pochodząca z prowincji Yunnan w Chinach. Charakteryzuje się specyficznym „ziemistym” smakiem.
  • Earl Grey - jest to mieszanka herbat chińskich lub indyjskich aromatyzowanych esencją owocu bergamoty. Jest to najbardziej popularna herbata aromatyzowana o łagodnym cytrusowym smaku.
  • Rooibos - nie powstaje z drzewa herbacianego lecz rosnącego w Południowej Afryce krzewu Aspalathus linearis. Produkowana jest z igieł tej rośliny. Charakteryzuje się smakiem „miodowym”, w którym brak charakterystycznej dla herbat goryczki.
  • Mate - napój pochodzący z Ameryki Południowej otrzymywany z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Charakteryzuje się gorzkawym smakiem, nieco podobnym do herbaty zielonej.

Dzięki różnorodności w świecie herbaty każdy może znaleźć coś dla siebie. Wiele z jej rodzajów oprócz uczty dla podniebienia, dostarcza sporych ilości składników odżywczych, dzięki którym w korzystny sposób wpływa na zdrowie człowieka. O wartości żywieniowej i prozdrowotnej herbaty będzie można przeczytać w kolejnej części cyklu.
 

Redakcja poleca

REKLAMA