Zastanawiasz się, co częściej wybierać do obiadu - ryż, ziemniaki kaszę czy makaron? Przeczytaj właściwości wszystkich tych produktów i zdecyduj, który będzie dla ciebie najlepszy!
Ryż - właściwości
Ryż może pomóc w walce o wymarzoną sylwetkę! Jest bogatym źródłem białka. Dobrze wpływa również na regulację poziomu cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu i wzmacnia odporność. Nie wywołuje reakcji alergicznych, dlatego mogą go jeść nawet osoby o skłonnościach do uczulenia.Jaki ryż wybrać? Za wartości odżywcze i dietetyczne, najbardziej cenimy brązowy ryż. Dzięki temu, że jest poddawany najmniejszej obróbce, zawiera w sobie najwięcej cennych składników i najlepiej wpływa na trawienie. Można go polecić zwłaszcza tym osobom, które się odchudzają.
Jakiego ryżu nie wybierać? Najbardziej krytykowany jest ryż w plastikowych torebkach, który łatwo rozgotować i jest najbardziej "zapychający".
Makaron - właściwości
Często można usłyszeć, że makaron tuczy. To mit! Jeśli nie polewasz go obficie sosem i nie rozgotowujesz, nie będzie zbyt kaloryczny. Makaron powinien być ugotowany al dente, a dla osób na diecie najlepszy będzie makaron z mąki razowej, który jest najmniej tuczący.Ten przysmak zawiera w sobie dużo magnezu, według niektórych badań jego spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Ciemny makaron zawiera dodatkowo kwas foliowy i fosfor.
Jaki makaron wybrać? Najlepiej razowy lub ten, który jest wykonany z pszenicy durum. Będzie miał dużo większą zawartość błonnika i innych cennych składników, a co za tym idzie, będzie mniej kaloryczny.
Ziemniaki - właściwości
Ziemniaki wśród osób na diecie cieszą się złą sławą - uchodzą za bardzo kaloryczne. To kolejny mit! To warzywo samo w sobie nie jest tuczące, a za to bardzo lekkostrawne.Warto gotować ziemniaki na parze, aby zawierały w sobie jeszcze mniej kalorii. Lepiej zapomnieć o zasmażkach, sosach i innych dodatkach. Należy solić je dość oszczędnie, najlepiej dopiero pod sam koniec gotowania.
Dlaczego warto jeść ziemniaki? Zawierają błonnik, mnóstwo skrobi (jest ona idealnym źródłem energii), magnez i żelazo. Mogą obniżać ciśnienie krwi.
Jakie ziemniaki wybrać? Im młodsze ziemniaki, tym mniej mają w sobie kalorii, a za to więcej błonnika.
Kasza - właściwości
Wszystkie gatunki kaszy zawierają w sobie błonnik, witaminy i skrobię. Wiele osób stara się dowieść ich wyższości nad ryżem, makaronem i ziemniakami. Kasz nie powinny jednak jeść osoby, które cierpią na wrzody żołądka.Najbardziej lekkostrawna jest kasza manna. Kasza jęczmienna z kolei ma bardzo dobry wpływ na trawienie. Kasza jaglana jest najlepsza dla osób, które borykają się z alergiami pokarmowymi (ale za to dość kaloryczna), a kasza gryczana zawiera w sobie mnóstwo błonnika i korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.
Sprawdź inne porady kulinarne:
Kulinarne triki - 25 porad
Jak dobrać mąkę do potrawy - poradnik
Jak upiec chleb - wykonanie zakwasu i przygotowanie ciasta
Jak dobrać mąkę do potrawy - poradnik
Jak upiec chleb - wykonanie zakwasu i przygotowanie ciasta