Pieczony indyk w maladze - przepis
Plastry mięsa złożyć na pół, ułożyć na półmisku, ozdobić owocami, zalać malagą, ostudzić.

- Edipresse Polska S.A.
Opublikowano: 15.05.2013, 10:29
Reklama
Gdy galareta stężeje, pokryte nią kawałki indyka proponujemy przenieść na półmisek. W ten sposób każdy z łatwością będzie mógł nałożyć sobie porcję. Półmisek można ozdobić listkami sałaty, pomarańczą.
Reklama
Składniki:
- 1 kg fileta z indyka
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- estragon
- 350 ml wina malaga
- 3 goździki
- 5 dag rodzynek
- 1 łyżka żelatyny
- 2 mandarynki
- po kilka winogron jasnych i ciemnych
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, osuszyć. Natrzeć posiekanym czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem i estragonem. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Uformować, obwiązując bawełnianą nicią. Włożyć do foliowego rękawa do pieczenia.
- Piec ok. 25 min w piekarniku o temperaturze 190 st. C. Ostudzić, pokroić na niezbyt grube plastry. Malagę podgrzać z goździkami i rodzynkami, wymieszać z sokiem wyciśniętym z jednej mandarynki. Sos z pieczenia odtłuścić, podgrzać. Przed zalaniem galaretą plastry indyka można też obłożyć kawałkami brzoskwiń czy namoczonymi w winie suszonymi śliwkami. By galareta była klarowna, trzeba ją 2–3 razy przecedzić przez sito wyłożone bibułą. Można ją doprawić do smaku sokiem z cytryny.
- Do malagi dodać 2–3 łyżki sosu z pieczenia, przecedzić, wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Plastry mięsa złożyć na pół, ułożyć na półmisku, ozdobić owocami, zalać malagą, ostudzić.
Zobacz także:
Indyk duszony z warzywami
Indyk z groszkiem w sosie curry
Reklama
Akademia Dobrej Kuchni/ Przyjaciółka
Reklama
Reklama
Reklama