Reklama
Ilość kalorii: 425
Czas przygotowania: 50 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 80 dag małych płotek lub okoni
  • 6 łyżek mąki
  • olej do smażenia
  • 60 dag świeżego szpinaku
  • 3 łyżki masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 dag startego parmezanu
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Oczyszczone ryby przecinaj wzdłuż na połowę, usuń kręgosłup. Oprósz solą i pieprzem. Panieruj w 5 łyżkach mąki, obsmaż.
  2. Szpinak opłucz i wrzuć na minutę do osolonego wrzątku. Osącz na sicie.
  3. Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę. Cały czas mieszając, wlewaj mleko. Sos gotuj, aż zgęstnieje. Dodaj ser, dopraw.
  4. Ryby układaj w żaroodpornym naczyniu przekładając szpinakiem. Polej sosem i zapiekaj 20 min w temp. 200 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama