Schab z cytrusową nutą w ananasach
Cytrusy nadadzą pieczeni orzeźwiającą nutkę

- Irena Piotrak
Przygotowanie 4 godz. * pieczenie ok. 80 min * 1 porcja – ok. 435 kcal
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny i pomarańczy
- po łyżce skórki otartej z cytryny i pomarańczy
- puszka ananasa w plastrach
- łyżeczka cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- tłuszcz do formy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Na marynatę czosnek utrzyj z łyżeczką soli, skórką z cytrusów, pieprzem i 2 łyżkami soku ananasowego, natrzyj mięso, odstaw na 4 godz.
2. Do natłuszczonej formy włóż mięso, polej masłem, zrumień w temp. 230 st. C, polej kilkoma łyżkami soku, piecz 80 min w temp. 90 st. C.
3. Zagotuj soki z cukrem, dodaj rozprowadzoną wodą mąkę, zagotuj, polej mięso, obłóż ananasem.
Kulinarne inspiracje - forum >>