Ryżowe przekąski w naleśnikach - przepis
Aby ryż miał piękny, żółtawy kolor, możesz dodać do niego szczyptę kurkumy. Dzięki temu uzyskasz dodatkowo ciekawy smak! Sprawdź przepis!

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 05.04.2013, 08:44
Reklama
Ilość kalorii: 220
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Trudne
Składniki:
- 4 jajka
- szklanka krótkoziarnistego, kleistego ryżu
- pojedyncza pierś kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
- mały świeży ogórek pokrojony w słupki
- małe awokado obrane i pokrojone w słupki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- mała szczypta cukru
- sól
- pieprz
- olej do smażenia naleśników
Reklama
Przygotowanie:
- Ryż gotuj w 2 szklankach wody z dodatkiem kurkumy i szczypty soli, aż wchłonie cały płyn. Przestudź i zalej octem winnym, wymieszanym z cukrem i połową sosu sojowego.
- Pierś opłucz, natrzyj pieprzem. Gotuj 20 min. w małej ilości wody, przestudź i pokrój na małe na kawałki. Jajka ubij z pozostałym sosem sojowym i na lekko natłuszczonej patelni usmaż cienkie naleśniki. Na każdym naleśniku ułóż porcję ryżu, obłóż mięsem, awokado, papryką i ogórkiem. Zwiń ciasno w roladki. Pokrój na porcje, każdą nadziej na wykałaczkę.
Reklama
Reklama
Reklama