Pyzy drożdżowe z cielęciną - przepis
Pyzy drożdżowe z cielęciną nadają się zarówno na obiad, jak i na kolację. Aby urozmaicić ich smak, do potrawy można podać sos pomidorowy na bazie pomidorów z puszki. Smacznego!

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 14.03.2013, 08:33
Reklama
Ilość kalorii: 540
Czas przygotowania: 70 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Trudne
Składniki:
- 50 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 1/4 litra letniego mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki masła
Reklama
Nadzienie:
- 25 dag mielonej cielęciny
- cebula
- łyżka bułki tartej
- jajko
- 3 łyżki posiekanej natki
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Reklama
- Drożdże wymieszaj z mlekiem, wlej do miski z mąką i odstaw na 30 minut. Masło roztop i chłodne lekko ubij widelcem z jajkami oraz szczyptą soli. Wlej do miski z mąką i drożdżami. Wyrób elastyczne ciasto, przykryj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj, a następnie wymieszaj z mięsem, natką, jajkiem oraz bułką tartą. Dopraw gałką, słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Wykrój szklanką ok. 24 krążki. Kładź porcje farszu. Podnieś brzegi ciasta i uformuj okrągłe pyzy. Pyzy kładź do osolonego wrzątku i gotuj partiami na średnim ogniu około 20 minut.
Reklama
Reklama
Reklama