Wołowe steki - przepis
Ogniste steki wołowe zaskoczą swoim wyrazistym i zdecydowanym smakiem każdego amatora tych kotlecików. Sprawdź przepis i podaj steki podczas Wielkanocy!

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 14.03.2013, 08:18
Reklama
Ilość kalorii: 450
Czas przygotowania: 50 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 50 dag mielonej wołowiny
- jajko n posiekana czerwona cebulka
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- posiekana papryczka chili
- 3 posiekane ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta mielonego pieprzu
- oliwa
Reklama
Salsa:
- po 1/2 strąka pokrojonej w małą kosteczkę czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- mała posiekana czerwona cebulka
- sok z limonki lub cytryny
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
Przygotowanie:
Reklama
- Mięso wyrób na jednolitą masę z jajkiem, cebulą, natką, chili, czosnkiem, mieloną papryką, kolendrą, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 min. Z masy uformuj 6 średnich lub 4 większe kotlety. Lekko spłaszcz. Posmaruj delikatnie oliwą i usmaż na patelni grillowej.
- W tym czasie wymieszaj w misce wszystkie składniki salsy, dopraw do smaku solą i odstaw do lodówki. Usmażone steki podawaj z salsą oraz opieczoną na grillu lub w piecu bagietką.
Reklama
Reklama
Reklama