Cielęcina w sosie - przepis Magdy Gessler
Subtelne i aromatyczne mięso - idealne na odświętny obiad!
Opublikowano: 14.04.2014, 11:26
Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kg cielęciny bez kości
- 125 ml wody
- 1 główka czosnku
- 3 łyżki klarowanego masła
- 2 pęczki dymki
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis Magdy Gessler na cielęcinę w sosie!
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C.
- Cielęcinę umyj, osusz, obwiąż sparzoną bawełnianą nicią, formując w zwartą pieczeń.
- Oprósz ją pieprzem i delikatnie posól.
- Mięso obsmaż na klarowanym maśle, następnie przełóż do brytfanki, polej masłem, na którym się smażyło.
- Dymki umyj, główkę czosnku przekrój w poprzek, dodaj do formy z mięsem.
- Całość zalej wodą.
- Brytfankę przykryj folią aluminiową lub pokrywką.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5 godziny.
- Przed podaniem cielęcinę pokrój w grube plastry i polej sosem powstałym podczas pieczenia.
- Podawaj z dymką i czosnkiem.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" (premiera 17 IV)
Reklama
Sprawdź więcej przepisów na mięsa:
Schab marynowany w musztardzie - przepis
Mostek cielęcy faszerowany - przepis
Boczek pieczony faszerowany - przepis
Reklama
Reklama
Reklama