Pierogi z kapustą i z grzybami
Najlepiej smakują te domowej roboty

- Irena Piotrak
Przygotowanie 50 min * gotowanie 15 min * 1 porcja – ok. 205 kcal
Składniki na 6 porcji:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
Nadzienie:
- 75 dag kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 12 suszonych grzybów
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Grzyby umyj, namocz, ugotuj w niewielkiej ilości wody, odcedź, wywar zachowaj, grzyby drobniutko posiekaj.
2. Kapustę drobno poszatkuj, zalej niewielką ilością wody, ugotuj, połącz z grzybowym wywarem, chwilę podduś.
3. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i razem z grzybami obsmaż na maśle, dodaj do kapusty, duś 15 min, przypraw do smaku, ostudź.
4. Z mąki, jajka i ciepłej wody zagnieć ciasto, cienko rozwałkuj, wytnij szklanką kółka, na każde nałóż łyżeczkę nadzienia, zlep brzegi.
5. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 2–3 minut od wypłynięcia, podaj polane stopionym masłem lub zrumienioną cebulką.