Pieczone pierogi drożdżowe - przepis
Doskonale smakują na ciepło i zimno. Można je serwować jak paszteciki.

- Irena Piotrak
Opublikowano: 25.01.2013, 08:30
Reklama
Ilość kalorii: 455
Czas przygotowania: 150 min
Ilość porcji: 5
Stopień trudności: Trudne
Składniki:
Na ciasto:
- 50 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ok. szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 żółtko
Reklama
Na farsz:
- 5 dag suszonych grzybów
- 50 dag kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- pieprz
Przygotowanie:
Reklama
- Drożdże wkrusz do letniego mleka, dodaj cukier i 2 łyżki mąki, wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
- Mąkę wymieszaj z solą, dodaj jajko, stopione masło i rozczyn. Zagnieć gładkie ciasto, odstaw do wyrośnięcia.
- Grzyby opłucz, namocz, ugotuj w tej samej wodzie. Odcedź, posiekaj.
- Kapustę ugotuj, odciśnij, posiekaj. Wymieszaj z grzybami i lekko zrumienioną cebulką, dopraw.
- Ciasto zagnieć, cienko rozwałkuj. Wykrawaj z niego krążki, nadziewaj farszem.
- Pierogi ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj żółtkiem. Piecz na złoty kolor w temp. 210 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama