Reklama
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1,2 kg udźca indyka
  • 3 papryki (czerwona, żółta i zielona)
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pesto paprykowego
  • 2 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • łyżka musztardy miodowej
  • suszone zioła prowansalskie
  • słodka i ostra mielona papryka
  • sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz. Natrzyj czosnkiem zmiażdżonym z solą, świeżo zmielonym pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Odstaw pod przykryciem do lodówki na co najmniej 30 minut.
Papryki opiecz w piekarniku, usuń skórkę, pokrój w paski. Posyp ziołami prowansalskimi, mielonymi paprykami, solą i pieprzem. W mięsie natnij głęboką kieszeń. Posmaruj ją paprykowym pesto i napełnij paskami papryki.
Brzegi mięsa zepnij wykałaczkami lub zaszyj nicią kuchenną. Pieczeń posmaruj musztardą, obsyp suszonymi ziołami.
Ułóż w brytfance, podlej kilkoma łyżkami wody.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni. Piecz 10–15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz 50 minut. Często polewaj wytworzonym sosem. Upieczone mięso pozostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku.

Reklama
Reklama
Reklama