Gulasz mięsno-pieczarkowy

- Karolina Mazowiecka
Składniki:
- podwójna pierś kurczaka
- duża cebula
- 45 dag malutkich pieczarek
- żółta i czerwona papryka
- puszka krojonych pomidorów
- 1/2 szklanki esencjonalnego bulionu
- 3 ząbki czosnku
- 7 łyżek oliwy z pestek winogron
- łyżka masła
- łyżeczka oregano
- szczypta tymianku
- po szczypcie papryki słodkiej i ostrej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Pierś kurczaka umyj, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w średnią kostkę.
2. Warzywa oczyść i obierz. Cebulę, czerwoną i żółtą paprykę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. W szerokim garnku rozgrzej oliwę z masłem, mieszając, krótko podsmaż papryki z cebulą i czosnkiem.
3. Do warzyw na patelni wrzuć pokrojone mięso i opłukane pieczarki. Smaż 5 min, mieszając. Następnie dodaj krojone pomidory, bulion, oregano, tymianek, ostrą i słodką paprykę, przykryj i duś około 20 min. Przed podaniem dopraw do smaku solą i szczyptą pieprzu.