Fasolka po bretońsku

- Irena Piotrak
Opublikowano: 26.02.2010, 12:00
Reklama
Składniki:
- 60 dag fasoli jaś
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2–3 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 50 dag kiełbasy
- 10 dag boczku wędzonego
- olej
- szklanka przecieru pomidorowego lub kilka łyżek koncentratu pomidorowego
- kminek
- cząber
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Fasolę opłucz, zalej przegotowaną zimną wodą, odstaw na noc.
2. Odcedź, zalej świeżą wodą, włóż ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i szczyptę soli, gotuj do miękkości, uzupełniając wodę, jeśli się wygotuje.
3. Posiekaj cebulę, zeszklij na oleju, dodaj pokrojone wędliny i boczek, przesmaż, włóż do podgotowanej fasoli, gotuj razem jeszcze ok. 30 minut.
Reklama
4. Gdy fasola zmięknie zupełnie, dodaj przecier pomidorowy lub koncentrat, zagotuj, zestaw, przypraw do smaku, tak jak lubisz.
Reklama
Reklama
Reklama