Ziołowy kurczak fot. STOCKFOOD/FREE

Ziołowy kurczak z grilla - to najpyszniejszy przepis!

W podobny sposób możesz przygotować skrzydełka czy udka z kurczaka. Staraj się jednak wybierać niezbyt duże i grube kawałki, wtedy szybko się upieką.
/ 29.03.2018 13:23
Ziołowy kurczak fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie ok. 20 min * 1 porcja – 250 kcal

Składniki na 4 porcje:
- 1 mały, młody kurczak
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- pół cytryny
- olej
- gałązka świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Przekrój wzdłuż na połowę.

2. Skórkę i wnętrze skrop sokiem z cytryny, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Odstaw na 2–3 godziny w chłodne miejsce.

3. Kurczaka posmaruj z obu stron olejem, połóż na ruszcie grilla. Piecz po ok. 20 min z każdej strony.

4. Pod koniec pieczenia w żar wrzuć gałązkę świeżego rozmarynu, dzięki czemu kurczak nabierze intensywnego, ziołowego aromatu.