Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- dynia średniej wielkości (najlepiej makaronowa)
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanka mleka
- garść startego twardego sera żółtego
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić zapiekaną dynię!
- Dynię przetnij na pół, usuń pestki.
- Piecz przecięciem w dół mniej więcej godzinę - w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na blachę wlej trochę wody i uzupełnij w razie potrzeby.
- Po upieczeniu widelcem wzrusz miąższ, aż pojawią się nitki.
- Przygotuj sos: w garnku rozgrzej łyżkę masła, dodaj zmiażdżony czosnek i krótko przesmaż.
- Dodaj mąkę i wymieszaj z masłem.
- Wlej mleko i trzepaczką dobrze rozmieszaj.
- Sos gotuj, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
- Delikatnie wymieszaj powstały sos z dynią makaronową, posyp serem żółtym i zapiekaj w temperaturze 200 stopni C, aż ser się rozpuści.