Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 dag mielonego mięsa wołowego
- 10 dag twardej fety
- jajko
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- cebula
- mała papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka oregano
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Pieczone ziemniaki:
- 1 kg ziemniaków
- masło
- sól
Przygotowanie:
Zobacz przepis na wołowe frykadelki z grilla!
- Ziemniaki wyszoruj, zawiń w aluminiową folię i piecz na grillu około 40 minut.
- Upieczone ziemniaki podawaj z masłem i solą.
- Papryczkę chili, cebulę oraz czosnek oczyść i posiekaj.
- Dodaj do mielonego mięsa wraz z jajkiem, bułką tartą, koncentratem, oregano.
- Dopraw pieprzem i szczyptą soli.
- Wyrabiaj i podziel na cztery części.
- Lekko spłaszcz, uformuj podłużne kotleciki, wkładając do środka pokrojoną fetę.
- Posmaruj olejem.
- Grilluj, obracając, przez około 15 minut.