Składniki:
- 60 dag wątróbki drobiowej
- łyżka mąki
- olej
- 2 cebule (najlepiej czosnkowe)
- 3 twarde jabłka, np. gloster, idared
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na wątróbkę drobiową z cebulką!
- Wątróbkę oczyść z błon, opłucz, osącz.
- Oprósz mąką.
- Kładź na rozgrzanej patelni, a gdy odparuje z niej woda, podlej olejem i obsmaż, co jakiś czas obracając.
- Cebulę obierz, pokrój w piórka.
- Dodaj do wątróbki, delikatnie zrumień.
- Jabłka umyj, pokrój w cząstki, usuń gniazdka nasienne, dodaj do wątróbki.
- Podlej jeszcze 2 łyżkami oleju, całość oprósz pieprzem.
- Trzymaj na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut.
- Potrawę delikatnie oprósz solą, podawaj z ryżem lub ziemniakami.