Składniki:
- 50 dag wątróbki cielęcej- 2 łyżki mąki
- olej
- 1 cebula
- 2 winne jabłka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki calvadosu lub koniaku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę pokrój w plasterki, podziel na kółeczka, oprósz mąką. Usmaż na oleju na złoty kolor, osącz.
2. Wątróbkę oczyść, potnij w plastry. Panieruj w mące, smaż na oleju po 2–3 min z każdej strony. Oprósz solą i pieprzem.
3. Jabłka umyj, wydrąż gniazdka nasienne, pokrój w krążki. Obsmaż je na maśle, skrop calvadosem. Wątróbkę podawaj obłożoną jabłkami i cebulką.
2. Wątróbkę oczyść, potnij w plastry. Panieruj w mące, smaż na oleju po 2–3 min z każdej strony. Oprósz solą i pieprzem.
3. Jabłka umyj, wydrąż gniazdka nasienne, pokrój w krążki. Obsmaż je na maśle, skrop calvadosem. Wątróbkę podawaj obłożoną jabłkami i cebulką.