POLECAMY

Udka w cytrynowej marynacie

Zobacz przepis na soczyste udka w cytrynowej marynacie!
Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Udka w cytrynowej marynacie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 12 podudzi kurczaka
  • oliwa

Na marynatę:

  • szklanka białego wina wytrawnego
  • cytryna
  • łyżka sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • słodka papryka
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na udka w cytrynowej marynacie. Mięso wzbogacone delikatną nutą cytrusów najlepiej zaserwować z opiekanymi ziemniakami i mizerią!

  1. Udka umyj, osusz i nakłuj wykałaczką.
  2. Wlej do miseczki szklankę wody. Wymieszaj w niej sos Worcestershire, białe wino, przyprawę do kurczaka, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, czosnek, sól i pieprz.

Pikantne udka kurczaka z sezamem - przepis

  1. Cytrynę pokrój w plastry i dodaj do marynaty.
  2. Kurczaka włóż do miski, zalej marynatą i odstaw pod przykryciem na co najmniej 3 godziny do lodówki - najlepiej na całą noc.
  3. Mięso wyjmij z marynaty i ułóż w brytfannie wysmarowanej oliwą.

5 pomysłów na udka z kurczaka według Polki.pl

  1. Piecz mniej więcej 60-70 minut pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.
  2. Podczas pieczenia często podlewaj pozostałą marynatą.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)