Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 12 podudzi kurczaka
- oliwa
Na marynatę:
- szklanka białego wina wytrawnego
- cytryna
- łyżka sosu Worcestershire
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- szczypta gałki muszkatołowej
- słodka papryka
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na udka w cytrynowej marynacie. Mięso wzbogacone delikatną nutą cytrusów najlepiej zaserwować z opiekanymi ziemniakami i mizerią!
- Udka umyj, osusz i nakłuj wykałaczką.
- Wlej do miseczki szklankę wody. Wymieszaj w niej sos Worcestershire, białe wino, przyprawę do kurczaka, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, czosnek, sól i pieprz.
Pikantne udka kurczaka z sezamem - przepis
- Cytrynę pokrój w plastry i dodaj do marynaty.
- Kurczaka włóż do miski, zalej marynatą i odstaw pod przykryciem na co najmniej 3 godziny do lodówki - najlepiej na całą noc.
- Mięso wyjmij z marynaty i ułóż w brytfannie wysmarowanej oliwą.
5 pomysłów na udka z kurczaka według Polki.pl
- Piecz mniej więcej 60-70 minut pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.
- Podczas pieczenia często podlewaj pozostałą marynatą.