Tort jarzynowy z nadzieniem

W kremowym sosie beszamelowym
/ 06.10.2010 13:22

Przygotowanie 50 min
Pieczenie 60 min
Porcja 530 kcal

Przepis na 6 porcji:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 10 dag masła
- żółtko
- 2 łyżki posiekanej natki

Farsz:
- szklanka różyczek brokułu
- 3 kolorowe pokrojone w dużą kostkę papryki
- młoda cukinia pokrojona w plasterki
- 20 dag obranej, pokrojonej w kostkę dyni
- posiekana cebula
- czubata łyżeczka curry
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz

Sos:
- czubata łyżka masła
- czubata łyżka mąki
- szklanka mleka
- 3 żółtka
- 10 dag startego żółtego sera
- gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:
1. Mąkę posiekaj z masłem i szczyptą soli. Dodaj żółtko, natkę, 2 łyżki wody, zagnieć ciasto. Owiń w folię, chłodź 30 min.

2. Brokuł gotuj 2 minuty w osolonej wodzie, osącz. Dynię smaż na oleju 3 minuty, dodaj resztę warzyw, smaż 5 minut. Oprósz solą, pieprzem, curry. Przestudź. W rondlu na maśle przesmaż lekko mąkę. Mieszając, wlej powoli mleko. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj żółtka i ser. Wymieszaj.

3. Warzywa i brokuł połącz z sosem. Ciasto rozwałkuj. Wylep nim dno i boki tortownicy o średn. 20–22 cm. Nakłuj widelcem, piecz 10 min (200 st.). Nałóż farsz i piecz 50 min (190 st.).

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA