Składniki:
- 2 mniejsze wędzone piersi z kaczki
- 100 ml Sunquicka Pomarańcza
- 25 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 10 g szczypiorku
- pomarańcze
- 50 g suszonych śliwek
- 1 cebula (czerwona)
- 75 g mrożonych czarnych lub/i czerwonych porzeczek
- 25 ml syropu z czarnej porzeczki
- 1 łyżka octu winnego czerwonego
Sposób przygotowania:
Przygotować sos gotując porzeczki z syropem z czerwonej porzeczki i octem winnym, pozostawić go na małym ogniu i poczekać aż zgęstnieje. Czerwoną cebulę i szczypiorek bardzo drobno posiekać, pomarańcze obrać, wyfiletować i pokroić na małe cząstki. Zmieszać je ze śliwkami, cebulą, szczypiorkiem oraz sokiem z cytryn. Piersi z kaczki zamarynować w syropie Sunquick zmieszanym z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Pokroić je na cienkie plastry. Podawać polane sosem porzeczkowym w towarzystwie pomarańczowej sałatki. Intensywny aromat kaczki połączony ze słodyczą pomarańczy tworzy idealną harmonię smaku, który zachwyci podniebienie nawet najbardziej wymagających smakoszy. Tak przyrządzone danie na pewno zasmakuje gościom, a także ma szansę stać się spécialité de la maison.
Źródło fotografii i materiału: Marketing & PR Solution Sp. z o.o.
Zobacz także: Jak przygotować kaczkę po chińsku?