Składniki:
- kajzerka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 40 dag mielonego mięsa drobiowego
- jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- 50 dag pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- bazylia
- 40 dag makaronu spaghetti
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Kajzerkę namocz w zimnej wodzie. Jedną cebulę zetrzyj na tarce. Ząbek czosnku posiekaj. Do mięsa dodaj odciśniętą bułkę i cebulę oraz czosnek, jajko i tartą bułkę.
- Wyrób masę, przypraw ją solą i pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki.
- Pomidory sparz, obierz, pokrój. Drugą cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, pozostały czosnek, przesmaż, podduś, przypraw.
- Z masy formuj kulki, wrzuć je do sosu. Duś ok. 20 min.
- Podawaj ugotowane spaghetti z klopsikami.