Schab faszerowany serem feta i czerwonym sosem pesto - przepis

Pełen śródziemnomorskich aromatów. Zobacz przepis!
/ 19.02.2013 13:09

Przygotowanie:  20 min
Pieczenie: 100 min
Porcja: 340 kcal

Przepis na 8 porcji:

  • 1,5 kg schabu środkowego
  • po 1/2 papryki czerwonej i żółtej pokrojonych w kostkę
  • 8 pełnych łyżek czerwonego pesto z papryką
  • 20 dag fety w kostkach
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
Sposób wykonania:

1. Fetę osącz z zalewy, wymieszaj z natką, połową pesto oraz papryką. Dopraw pieprzem.

2. W mięsie za pomocą długiego noża natnij kieszeń. Nadziej 3/4 farszu, zaszyj nacięcie nicią kuchenną. Resztę farszu wymieszaj z pozostałym pesto i lekko rozgnieć. Tą masą posmaruj mięso, przełóż do brytfanny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 20 min zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz jeszcze 80 min.

3. Na 20 min przed końcem pieczenia dodaj opłukane pomidorki. Podawaj z ryżem.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA