Sandacz pieczony

Sandacz w jarzynach 4/4 Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Z jabłkami z chrzanem i natką
/ 20.05.2019 16:12
Sandacz w jarzynach 4/4 Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie: 110 min

Przepis na 6 porcji:
- wypatroszony sandacz o wadze ok. 1,2 kg
- 5 małych jabłek
- 7 łyżek masła
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki żurawiny
- sok z połowy cytryny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób wykonania:
1. Sandacza opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Natnij skórę bardzo delikatnie w kilku miejscach. Natrzyj łyżką chrzanu wymieszanego z sokiem z połowy cytryny, szczyptą soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Odstaw do lodówki na godzinę.

2. Jabłka opłucz, osusz. Dwa przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne, pokrój w plasterki. Wymieszaj z resztą chrzanu, natką, żurawiną i szczyptą mielonego pieprzu. Tak przygotowanym farszem nadziej rybę ułożoną na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obłóż połową pokrojonego w płatki masła.

3. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Następnie dodaj resztę przekrojonych na pół, obłożonych resztą masła i oprószonych pieprzem jabłek. Piecz 20 minut.

Świąteczne smakołyki - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA