Rolada ze szczupaka

Gotowane i pieczone zdrowsze
/ 01.07.2016 13:57

Składniki:
- 1,5 kg sprawiony szczupak
- 3 marchewki
- kilak zblanszowanych liści pora
- natka pietruszki
- 8 plastrów cytryny
- olej
- przyprawa do ryb
- sól i pieprz
Na sos:
- 1/2 szklanki śmietany
- przyprawa suszone pomidory

Rybę podzielić na dwa płaty, odfiletować, posmarować olejem, posypać przyprawą do ryb, odstawić na godzinę. Marchewki obrać, jedną pokroić w szerokie pióra, z dwóch wyciąć kulki (lub pokroić w kostkę). Na każdym płacie ryby ułożyć kawałek marchewki, natkę, pora i cytrynę, zrolować, obwiązać, posolić. Blachę wysmarować olejem, ułożyć rolady, skropić tłuszczem, piec 30 minut w 180ºC. Kulki marchewkowe ugotować w szklance wody, rozprowadzić śmietaną, przyprawić, podawać z rybą.

Redakcja poleca

REKLAMA