Liczba porcji: 10
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1,5kg schabu środkowego lub piersi z indyka
- 60 dag szpinaku
- 10 suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- 10 dag sera żółtego startego na grubej tarce
- szklanka białego półwytrawnego wina
- 4 posiekane ząbki czosnku
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej
- 5 dag orzeszków pinii
Przygotowanie:
1. Szpinak opłucz i sparz.
2. Wymieszaj z pomidorami, czosnkiem i serem.
3. Dopraw solą, sporą ilością pieprzu i gałki muszkatołowej.
4. Schab rozetnij tak, aby otrzymać płat mięsa, przykryj folią i lekko rozbij.
5. Następnie natrzyj solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
6. Rozłóż farsz, mięso zroluj i owiń nitką kuchenną.
7. Obsmaż na oleju, przełóż do foremki.
8. Polej winem.
9. Piecz 1,5 godziny w 190 stopniach, polewając powstałym sosem.
10. Na 5 minut przed końcem pieczenia mięso posyp orzeszkami wymieszanymi z łyżką oleju.