Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 dag grzybów lub pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- 6 łyżek startego sera żółtego (w opcji typowo włoskiej: parmezanu)
- 20 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Zobacz przepis na włoskie ravioli z grzybami - oto specjał, który powinien zagościć na twoim stole. Małe pierożki mogą być wypełnione farszem według twojego uznania: jeśli nie przepadasz za leśnymi grzybami, zdecyduj się na pieczarki. Równie dobrze sprawdzą się boczniaki!
- Grzyby umyj (a wręcz dokładnie wyszoruj), oczyść i pokrój.
- Czosnek posiekaj i przesmaż na oliwie.
Panna cotta z owocami - przepis video
- Dodaj do czosnku grzyby i smaż, aż odparuje z nich woda, dopraw.
- Wymieszaj z 4 łyżkami tartego sera.
- Z mąki i jajek zagnieć ciasto jak na pierogi.
Przepisy kuchni włoskiej - 49 pomysłów
- Ciasto rozwałkuj, pokrój w prostokąty.
- Na połowie każdego kawałka ciasta połóż trochę farszu, złóż na pół, zlep.
Parmigiana z bakłażanem - przepis
- Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty licząc od momentu, kiedy wypłyną.
- Posyp pozostałym serem.