zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą fot. Adobe Stock

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą. Przepis, który zawsze się udaje

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to doskonały pomysł na prosty obiad. Zapiecz ją z serem i świeżymi ziołami, które podkreślą jej wspaniały smak.
Urszula Wilczkowska / 20.12.2019 08:13
zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą fot. Adobe Stock

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to jedna z najprostszych wersji tego dania. Nasz przepis jest bardzo kremowy i intensywny w smaku – idealny na rodzinny obiad. A jeśli ktoś może kręcić nosem na tak proste danie... po prostu przedstaw je jako ziemniaczane casserole!

To, jakiej kiełbasy użyjesz, nie ma większego znaczenia. Do tej zapiekanki jednak lepiej sprawdzą się tłustsze kiełbasy, które otulą ziemniaki swoim smakiem. Jeśli nie masz akurat takich w domu, możesz też przygotować ziemniaczaną zapiekankę z boczkiem.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 150 g kiełbasy,
  • 100 g żółtego sera,
  • 2 łyżki oleju,
  • 150 ml śmietany 18%,
  • 6 łyżek wody,
  • 2 gałązki natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania.

  1. Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na łyżce oleju. Odłóż do osobnej miseczki i na tej samej patelni usmaż na złoto pokrojoną w półplasterki kiełbasę.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plastry – im grubsze będą, tym dłużej będą musiały się piec.
  3. Śmietanę wymieszaj z wodą. Przypraw obficie solą oraz pieprzem.
  4. Na dnie naczynia ułóż warstwami ziemniaki i część kiełbasy z cebulą, a następnie polej częścią śmietany. Powtórz czynności do wyczerpania składników. Górę zapiekanki posyp startym żółtym serem.
  5. Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą przykryj folią aluminiową i piecz ok. 60 minut w temp. 190 stopni. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze przez pół godziny, by wierzch się pięknie zarumienił.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą będzie doskonale smakować sama, ale możesz też przygotować do niej sos czosnkowy. W tym celu wymieszaj 3 łyżki majonezu z taką samą ilością jogurtu naturalnego (w bardziej kalorycznej wersji – kwaśną śmietaną) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

Więcej przepisów na ziemniaczane dania: Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiemKopytka w sosie pieczarkowymTradycyjna babka ziemniaczana

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)