Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to jedna z najprostszych wersji tego dania. Nasz przepis jest bardzo kremowy i intensywny w smaku – idealny na rodzinny obiad. A jeśli ktoś może kręcić nosem na tak proste danie... po prostu przedstaw je jako ziemniaczane casserole.
To, jakiej kiełbasy użyjesz, nie ma większego znaczenia. Nie da się jednak ukryć, że do zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą jednak lepiej sprawdzą się tłustsze kiełbasy, które otulą ziemniaki swoim smakiem. Jeśli nie masz akurat takich w domu, możesz też przygotować ziemniaczaną zapiekankę z boczkiem.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 g kiełbasy,
- 2 spore pomidory,
- kilkanaście zielonych oliwek,
- 100 g żółtego sera,
- 2 łyżki oleju,
- 300 ml śmietany kremówki,
- 100 ml mleka,
- curry,
- słodka papryka,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obierz, pokrój i podsmaż na łyżce oleju.
- Odłóż do osobnej miseczki i na tej samej patelni usmaż na złoto pokrojoną w półplasterki kiełbasę.
- Ziemniaki obierz, pokrój w cieniutkie plastry - im grubsze będą, tym dłużej będą musiały się piec.
- Śmietanę wymieszaj z mlekiem. Przypraw obficie solą, curry, ziołami prowansalskimi, słodką papryką oraz pieprzem.
- Na dnie naczynia ułóż warstwami ziemniaki i część kiełbasy z cebulą, a następnie polej częścią śmietany. Powtórz czynności do wyczerpania składników.
- Pomidory pokrój w plastry (jeśli chcesz, możesz je sparzyć ze skórki). Ułóż na wierzchu zapiekanki. Dodaj również odsączone z zalewy oliwki.
- Wierzch zapiekanki posyp startym żółtym serem.
- Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą przykryj folią aluminiową i piecz ok. 60 minut w temp. 190 stopni C.
- Następnie zdejmij folię i piecz zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą jeszcze przez pół godziny, by wierzch się pięknie zarumienił.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą będzie doskonale smakować sama, ale możesz też przygotować do niej sos czosnkowy. W tym celu wymieszaj 3 łyżki majonezu z taką samą ilością jogurtu naturalnego (w bardziej kalorycznej wersji – kwaśną śmietaną) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Smacznego!
Zobacz więcej przepisów na zapiekanki: