Przygotowanie: 45 min
Pieczenie: 30 min
Porcja: 440 kcal
Przepis na 4 porcje:
- 50 dag mielonego mięsa wołowego
- 2 pokrojone w kostkę duże cebule
- 2 pokrojone w kostkę marchewki
- pokrojona w kostkę mała czerwona i żółta papryka
- 4 obrane i pokrojone pomidory
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek oleju
- tymianek
- ostra i słodka papryka
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 80 dag ziemniaków
- 3–4 łyżki mleka
- jajko
- łyżka masła
- mielona gałka muszkatołowa
- pieprz
- parmezan do posypania
Sposób wykonania:
1. Na 3 łyżkach oleju przesmaż mięso, dodaj pomidory i bulion. Przykryj, duś 10 min.
2. Na reszcie oleju podsmaż warzywa. Dodaj mięso, rozgnieciony czosnek, przyprawy i duś na małym ogniu pod przykryciem 30 min.
3. W tym czasie obierz ziemniaki i ugotuj w lekko osolonej wodzie, osącz na sicie. Jeszcze gorące zmiksuj lub dobrze ugnieć z mlekiem i masłem. Dodaj jajko, dopraw pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, przykryj ziemniakami, posyp parmezanem i zapiekaj mniej więcej 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Pożywna zapiekanka z mieloną wołowiną
Z kolorową papryką, pomidorami i czosnkiem