Zapiekanka ryżowa z szynką

Do gotowania ryżu dodaj trochę bulionu z oliwą, będzie smaczniejszy
/ 08.04.2010 12:41

Przygotowanie 40 min
Pieczenie 40 min
Porcja 370 kcal

Składniki na 6 porcji:
- 30 dag długoziarnistego ryżu
- 40 dag szynki w kawałku
- 4 jajka
- czerwona cebula
- 1/2 pęczka natki
- 1/4 czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka ostrej przyprawy do grilla
- łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- masło do formy

Sposób wykonania:
1. Ryż opłucz na sicie, ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w cienkie paseczki. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Cebulę zeszklij z czosnkiem na rozgrzanym oleju. Szynkę pokrój w dużą kostkę.

2. Ryż wymieszaj z cebulą, szynką, jajkami, posiekaną natką. Dopraw ziołami prowansalskimi, ostrą papryką, przyprawą do grilla, solą oraz pieprzem. Przełóż do dużego żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Posyp papryką pokrojoną w cienkie paseczki.

3. Piecz 40 minut w temperaturze 200 stopni. Jeśli zapiekanka zbyt szybko zacznie się rumienić, przykryj ją folią aluminiową.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA