Potrawka rybno-ryżowa

Przed podaniem potrawę możesz dodatkowo doprawić szczyptą mielonej gałki muszkatołowej
/ 19.11.2010 10:14

Przygotowanie 30 min
Duszenie 15 min
Porcja 320 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 20 dag ryżu parboiled (preparowanego termicznie)
- duży por pokrojony na zapałkę
- 35 dag filetu z łososia pokrojonego w dużą kostkę
- 35 dag polędwiczek z mintaja pokrojonych w dużą kostkę
- 2 łyżki masła
- 1/4 pęczka posiekanego koperku
- 5 łyżek wywaru z jarzyn (może być też bulion warzywny z kostki)
- skórka otarta z cytryny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól
- pieprz
- szczypta kurkumy

Sposób wykonania:
1. Ryż opłucz, osącz, ugotuj do miękkości w dużej ilości wody ze szczyptą soli i kurkumy, osącz na sicie.

2. W płytkim dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej masło, przesmaż por, wlej bulion warzywny i sok wyciśnięty z cytryny.

3. Dodaj pokrojone ryby, przykryj i duś na małym ogniu około 15 min. Delikatnie wymieszaj z ryżem, koperkiem i skórką z cytryny. 

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA