Przygotowanie: 40 min
Pieczenie: 90 min
Porcja: 350 kcal
Przepis na 8 porcji:
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 1,5 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki letniego mleka
- jajko
- 6 dag miękkiego masła
Nadzienie:
- 80 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 2 jajka
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 łyżki ajwaru – pasty paprykowej
- 3 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- jajko
- mak
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiej do miski, wkrusz drożdże, wsyp cukier, sól. Wlej mleko. Przykryj, odstaw na 15 min w ciepłe miejsce. Dodaj masło i jajka. Wyrób ciasto. Przykryj, odstaw na godzinę.
- Polędwiczki natrzyj pieprzem i obsmaż na oleju. Przestudź. Mięso mielone połącz z jajkami, kaszą, ajwarem. Dopraw solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 1 cm. Wzdłuż dłuższego boku ułóż połowę masy mięsnej, na niej polędwiczki i przykryj resztą farszu. Całość zawiń w ciasto, luźne kawałki ciasta podwiń pod spód. Pieczeń ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. W kilku miejscach natnij nożem, przykryj folią i odstaw na 20 minut. Wierzch posmaruj jajkiem i posyp makiem. Piecz 1,5 godziny (180 st.). W połowie pieczenia przykryj folią aluminiową stroną błyszczącą do środka. Gotową pieczeń wyjmij na deskę i pokrój.
Kulinarne inspiracje - forum >>