Polędwiczki w cieście w płaszczyku z mielonej wieprzowiny - przepis

Jeśli lubisz ziołowe aromaty, dodaj do ciasta szczyptę suszonego oregano...
/ 25.01.2013 10:28

Przygotowanie: 40 min
Pieczenie: 90 min
Porcja: 350 kcal

Przepis na 8 porcji:

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 1,5 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • jajko
  • 6 dag miękkiego masła

Nadzienie:

  • 80 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 jajka
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżki ajwaru – pasty paprykowej
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • jajko
  • mak

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej do miski, wkrusz drożdże, wsyp cukier, sól. Wlej mleko. Przykryj, odstaw na 15 min w ciepłe miejsce. Dodaj masło i jajka. Wyrób ciasto. Przykryj, odstaw na godzinę.
  2. Polędwiczki natrzyj pieprzem i obsmaż na oleju. Przestudź. Mięso mielone połącz z jajkami, kaszą, ajwarem. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 1 cm. Wzdłuż dłuższego boku ułóż połowę masy mięsnej, na niej polędwiczki i przykryj resztą farszu. Całość zawiń w ciasto, luźne kawałki ciasta podwiń pod spód. Pieczeń ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. W kilku miejscach natnij nożem, przykryj folią i odstaw na 20 minut. Wierzch posmaruj jajkiem i posyp makiem. Piecz 1,5 godziny (180 st.). W połowie pieczenia przykryj folią aluminiową stroną błyszczącą do środka. Gotową pieczeń wyjmij na deskę i pokrój.

Kulinarne inspiracje - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)