Przygotowanie: 25 min
Pieczenie pianki: 20 min
Porcja: ok. 440 kcal
Przepis na 2 porcje:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- papryczka chili
- 3 łyżki sosu sojowego
- po pół papryki czerwonej i żółtej
- 10 pomidorków koktajlowych
- szczypta tymianku
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek oleju
- pieprz
- sól
Pianka:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki tartego parmezanu
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- masło i mąka do formy
Sposób wykonania:
- Na piankę zmiksuj jajka z serem, wlewając cienkim strumieniem mleko. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Płaską foremkę żaroodporną wysmaruj masłem i wysyp mąką. Wlej masę na wysokość 2–3 cm. Foremkę wstaw do większego naczynia z gorącą wodą i piecz około 20 minut w temp. 180 stopni, aż masa się zetnie i delikatnie zezłoci.
- W tym czasie polędwiczki wieprzowe opłucz, osusz, a następnie pokrój w ukośne plastry, wymieszaj z posiekanym chili, sosem sojowym i szczyptą pieprzu. Foremką wytnij z papryk serduszka. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i 2 łyżki masła. Usmaż mięso. Na reszcie oleju obsmaż pokrojoną paprykę. Pomidorki koktajlowe umyj, przekrój na pół i obsmaż na pozostałym maśle, oprósz tymiankiem, solą i pieprzem.
- Piankę jajeczną wyjmij na deskę i za pomocą foremki wykrój z niej serduszka. Na talerzach ułóż piankowe oraz paprykowe serca, pomidorki i polędwiczki wieprzowe.