Polędwiczki z jajeczną pianką - przepis

Z pomidorkami koktajlowymi i paprykowymi sercami. Pycha!
/ 04.06.2019 21:16

Przygotowanie: 25 min
Pieczenie pianki: 20 min
Porcja: ok. 440 kcal

Przepis na 2 porcje:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • papryczka chili
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • po pół papryki czerwonej i żółtej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • szczypta tymianku
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek oleju
  • pieprz
  • sól

Pianka:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • masło i mąka do formy

Sposób wykonania:

  1. Na piankę zmiksuj jajka z serem, wlewając cienkim strumieniem mleko. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Płaską foremkę żaroodporną wysmaruj masłem i wysyp mąką. Wlej masę na wysokość 2–3 cm. Foremkę wstaw do większego naczynia z gorącą wodą i piecz około 20 minut w temp. 180 stopni, aż masa się zetnie i delikatnie zezłoci.
  2. W tym czasie polędwiczki wieprzowe opłucz, osusz, a następnie pokrój w ukośne plastry, wymieszaj z posiekanym chili, sosem sojowym i szczyptą pieprzu. Foremką wytnij z papryk serduszka. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i 2 łyżki masła. Usmaż mięso. Na reszcie oleju obsmaż pokrojoną paprykę. Pomidorki koktajlowe umyj, przekrój na pół i obsmaż na pozostałym maśle, oprósz tymiankiem, solą i pieprzem.
  3. Piankę jajeczną wyjmij na deskę i za pomocą foremki wykrój z niej serduszka. Na talerzach ułóż piankowe oraz paprykowe serca, pomidorki i polędwiczki wieprzowe.

Miłosne menu - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA