PLACEK PO WĘGIERSKU: placki ziemniaczane po węgiersku

placek po węgiersku fot. Fotolia
Placek po węgiersku to sycące danie rodem z Węgier, które idealnie sprawdzi się dla całej rodziny - sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 09.06.2017 15:40
placek po węgiersku fot. Fotolia

Placek po węgiersku, jak sama nazwa wskazuje wywodzi się ze stolicy Węgier, Budapesztu. Przyrządzany na bazie ziemniaków oraz niezwykle aromatycznego, paprykowego gulaszu, zyskał wielu zwolenników. Dodatek kwaśnej śmietany, jogurtu naturalnego lub posiekanej pietruszki harmonizuje wyrazisty charakter dania. Sprawdź nasze przepisy na placek po węgiersku!

Placki ziemniaczane po węgiersku: przepis

Oto składniki na placki ziemniaczane po węgiersku:

Gulasz:

  • 500 g wołowiny z udźca
  • 4 łyżki oleju
  • cebula
  • papryka żółta
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • puszka pomidorów
  • puszka passaty
  • szczypta papryki suszonej
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu mielonego
  • pieprz w ziarnach
  • szczypta soli

Placki ziemniaczane:

  • 10 ziemniaków
  • średnia cebula
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek oleju
  • kwaśna śmietana
  • posiekana pietruszka

Jak zrobić placki ziemniaczane po węgiersku?

Podsmażamy mięso wołowe w rondlu na rozgrzanym oleju. Następnie dusimy razem z pokrojonymi w kostkę lub paski paprykami. Dodajemy cebulę i przyprawy. Po dolaniu passaty i pomidorów dusimy pod przykryciem przez godzinę do miękkości. W międzyczasie przygotowujemy placki ziemniaczane. Ścieramy na tarce o małych oczkach ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy jajko, mąkę. Dodajemy jajko i formujemy łyżką placki. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony przez minutę. Wcześniej przygotowany gulasz układamy na placki ziemniaczane. Tak przyrządzony placek po węgiersku możemy podawać z kwaśną śmietaną i posiekaną pietruszką.

Placek po węgiersku z kurczakiem: przepis

Oto składniki na placek po węgiersku z kurczakiem:

  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • średnia cebula
  • 3 filety z kurczaka
  • 5 pieczarek
  • suszona słodka papryka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • koncentrat pomidorowy
  • pół litra wody
  • majeranek
  • olej do smażenia

Jak zrobić placek po węgiersku z kurczakiem?

Wszystkie składniki na gulasz podsmażamy na rozgrzanym oleju w rondlu. Doprawiamy przyprawami i dusimy przez około 25 minut pod przykryciem. W międzyczasie przygotowujemy placki ziemniaczane. Ścieramy ziemniaki na tarce o małych oczkach i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni przez minutę z każdej strony. Wcześniej przyrządzony gulasz serwujemy z plackami. Tak przygotowany placek po węgiersku doskonale smakuje na ostro z użyciem papryczki chili.

Placek po węgiersku: przepis oryginalny

Oto składniki na oryginalny przepis na placek po węgiersku:

  • 700 g mięsa wołowego z udźca
  • 8 ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml koncentratu pomidorowego
  • 2 jajka
  • 3 papryki
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • śmietana
  • 5 łyżek mąki

Jak zrobić oryginalny placek po węgiersku?

Mięso wołowe kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy w rondlu na rozgrzanym oleju. Doprawiamy i dusimy razem z pokrojonymi warzywami w paseczki. Dolewamy pomidory i dusimy przez około godzinę do miękkości. W międzyczasie przygotowujemy placki ziemniaczane. Tradycyjnie ścieramy na tarce o małych lub dużych oczkach, w zależności od tego, jak chrupkie mają być placki. Łączymy z jajkami, przyprawami i mąką. Smażymy przez około minutę z każdej ze stron na złoty kolor. Gulasz serwujemy wewnątrz placków. Tak przyrządzony placek po węgiersku możemy serwować na ciepło z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Sprawdź inne przepisy na obiad

Redakcja poleca

REKLAMA