Pizza Jamajski kurczak

Wędzonego kurczaka łączymy z sosem TABASCO® Jalapeño, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na noc, obracając od czasu do czasu. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z marynaty i kroimy w cienkie plastry.

Składniki

 

 

Ciasto:

  • 500g przesianej mąki pszennej
  • 250 ml lekko ciepłej wody
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

    Pizza Jamajski kurczak

     

  • 1/2 łyżeczki cukru

     

  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku
  • Sól do smaku

Dodatki:

  • 500g wędzonej piersi z kurczaka bez skóry
  • 1 łyżka TABASCO ® Original
  • 1/4 szklanki TABASCO ® Jalapeño
  • 3/4 szklanki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, np. Carbonell
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pokrojona w krążki żółta papryka
  • 1/4 szklanki tartego sera Cheddar
  • 1 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  •  

Sposób przygotowania

W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.

Wędzonego kurczaka łączymy z sosem TABASCO® Jalapeño, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na noc, obracając od czasu do czasu. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z marynaty i kroimy w cienkie plastry.

W osobnej misce mieszamy oliwę, sos pomidorowy, TABASCO® Original i czosnek w małej misce. Powstałą mieszanką smarujemy spód pizzy i dodajemy zamarynowanego kurczaka, papryki i ser. Pieczemy ok. 15 minut, pizza będzie gotowa gdy brzegi lekko wyrosną a ser się roztopi. Gotową pizzę należy posypać posiekaną kolendrą podawać natychmiast.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)