Składniki
Ciasto:
- 500g przesianej mąki pszennej
- 250 ml lekko ciepłej wody
- 1 opakowanie drożdży instant
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku
- Sól do smaku
Dodatki:
- 500g wędzonej piersi z kurczaka bez skóry
- 1 łyżka TABASCO ® Original
- 1/4 szklanki TABASCO ® Jalapeño
- 3/4 szklanki sosu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek, np. Carbonell
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 pokrojona w krążki żółta papryka
- 1/4 szklanki tartego sera Cheddar
- 1 łyżki posiekanej świeżej kolendry
-
Sposób przygotowania
W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.
Wędzonego kurczaka łączymy z sosem TABASCO® Jalapeño, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na noc, obracając od czasu do czasu. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z marynaty i kroimy w cienkie plastry.
W osobnej misce mieszamy oliwę, sos pomidorowy, TABASCO® Original i czosnek w małej misce. Powstałą mieszanką smarujemy spód pizzy i dodajemy zamarynowanego kurczaka, papryki i ser. Pieczemy ok. 15 minut, pizza będzie gotowa gdy brzegi lekko wyrosną a ser się roztopi. Gotową pizzę należy posypać posiekaną kolendrą podawać natychmiast.