Składniki:
- 2 podwójne piersi kurczaka
- 2 papryki: czerwona i żółta
- 15 małych pieczarek
- po 20 zielonych i czarnych oliwek
- szklanka kremówki
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka oregano
- 1/2 pęczka natki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso pokrój w duże kawałki, natrzyj pieprzem i obsmaż na oleju. Przełóż na talerz. Na tłuszcz ze smażenia mięsa włóż posiekany czosnek i szalotkę, po chwili dodaj pokrojone w paski papryki i smaż 3 minuty.
- Dodaj przekrojone na pół pieczarki. Po 5 minutach włóż mięso, wlej bulion i wsyp oregano. Przykryj i duś 10 minut. Dołóż oliwki, wlej śmietanę, wsyp po szczypcie soli i pieprzu i duś 10 minut. W razie potrzeby przypraw solą i pieprzem. Posyp natką i podawaj.