Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 małe, pojedyncze filety z kurczaka
- 5 dag masła
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka octu
- 2 żółtka
- pół cytryny
- szczypiorek
- 40 dag mrożonych warzyw
- biały pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Mięso opłucz, ugotuj na parze lub w małej ilości lekko osolonego wrzątku.
- Masło pokrój na kawałki, by rozmiękło.
- W rondelku zagotuj wodę z octem. Wstaw garnuszek do gorącej kąpieli wodnej i ubij płyn z żółtkami. Powstałą masę lekko przestudź. Następnie, cały czas ubijając, dodawaj po kawałku masła. Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Warzywa ugotuj na parze lub w małej ilości wody.
- Mięso krój na plastry. Podawaj z ugotowanymi warzywami. Całość polej przygotowanym sosem, posyp szczypiorkiem.