Składniki:
- 1 duża pierś z indyka
- po 5 dag suszonych fig, moreli, śliwek, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów obranych
- 2 szklanki białego wina
- 2-cm kawałek imbiru
- suszony tymianek
- suszona szałwia
- pieprz cayenne
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, długim nożem zrób szeroką kieszeń, natrzyj solą, pieprzem czarnym, cayenne oraz ziołami. Przykryj i odstaw do lodówki na godzinę.
- Owoce oraz orzechy zalej winem, odstaw na 20 minut, następnie osącz, zachowując płyn. Imbir obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do owoców. Nadziej indyka namoczonymi owocami, zepnij wykałaczkami i delikatnie obwiąż.
- Tak przygotowaną pierś umieść w wysmarowanym oliwą naczyniu, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st., podlej alkoholem z owoców i piecz 1,5 godziny, często podlewając wytworzonym sosem. Na 30 minut przed końcem pieczenia, pieczeń z indyka obłóż pozostałymi owocami.