Pierś indyka z morelami - przepis

Posmarowaną miodem pieczeń posyp płatkami migdałowymi
/ 02.04.2012 06:32

Przygotowanie: 40 min

Składniki na 6 porcji:
- 1,2 kg filetu z piersi indyka
- 1 cytryna n 10 dag suszonych moreli
- 5 dag rodzynek
- szklanka białego wytrawnego wina
- 5 dag obranych migdałów
- pół szklanki śmietany
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- łyżka miodu
- ząbek czosnku
- tymianek
- natka pietruszki
- sól, pieprz: czarny i kajeński

Sposób wykonania:
1. Filet opłucz, osusz, natrzyj skórką otartą z cytryny, tymiankiem, roztartym czosnkiem, solą i czarnym pieprzem. Wstaw pod przykryciem do lodówki na 30 minut.

2. Morele i rodzynki umyj, zalej białym winem, odstaw na 30 minut, osącz, posiekaj. Dodaj zmielone migdały, masło, sok z cytryny i szczyptę pieprzu kajeńskiego. Wymieszaj.

3. W piersi indyka natnij szeroki otwór. Włóż do środka nadzienie. Otwór zepnij wykałaczkami. Pieczeń obwiąż nicią kuchenną, obsmaż na rumiano na rozgrzanym oleju. Przełóż do brytfanki, podlej białym winem. Wierzch posmaruj miodem.

4. Wstaw brytfannę do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Przykryj i  piecz około godziny. Gotową pieczeń ułóż na ogrzanym półmisku, usuń wykałaczki i nici. Posyp posiekaną natką pietruszki.

5. Sos z pieczenia mięsa zlej do rondelka, dodaj śmietanę i mieszając, zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj do pieczeni.

Redakcja poleca

REKLAMA