Czy jest na świecie lepsze połączenie niż kapusta, grzyby i lekkie ciasto pierogowe? Być może, ale z pewnością pierogi z kapustą i grzybami są sporą konkurencją dla innych potraw, szczególnie wówczas, gdy zajadamy je w Wigilię razem z czerwonym barszczem. Aby smak pierogów przeszedł nasze wszelkie oczekiwania, należy je skrupulatnie przygotować. Mamy dla was przepis pochodzący prosto z restauracji "Stary dom" Piotra Adamczyka. Sprawdź, jak przygotować tradycyjne pierogi!
Składniki:
Farsz:
- 1 kg kwaszonej kapusty
- 2 cebule
- 10 dkg suszonych grzybów
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Ciasto na pierogi:
- 35 dkg mąki
- jajko
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Namoczyć grzyby, a następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości.
- Odciśniętą i pokrojoną kapustę zalać wywarem z grzybów i gotować pod przykryciem, aż będzie miękka. Odparować, dodać pokrojone w paski grzyby i zeszkloną na maśle cebulę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
- Z mąki, jajka i soli zagnieść luźne ciasto, dolewając po trochu letniej wody. Podzielić na dwie części i każdą kolejno cienko rozwałkować. Wycinać krążki kieliszkiem do wina.
- Na każdy krążek nałożyć łyżką farsz z kapusty z z grzybami, złożyć na pół i zacisnąć brzegi.
- Gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Dogotować 3–4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową. Pierogi można też przysmażyć na oleju z masłem.
Potrawy świąteczne - forum >>