Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 35 dag mąki
- jajko
- 1/2 szklanki wody
- sól
Na farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 10 dag boczku
- cebula
- łyżka margaryny
- 3 łyżki masła lub 1/2 szklanki śmietany
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi z surowymi ziemniakami!
- Z mąki, jajka, wody i szczypty soli zagnieć ciasto pierogowe.
- Odstaw w ciepłe miejsce, przykryj ściereczką, aby nie wyschło.
- Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, odsącz sok, a osiadłą mączkę dodaj do startych ziemniaków.
- Boczek drobno pokrój i lekko podsmaż.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, podsmaż, ale nie rumień.
- Ziemniaki, boczek i cebulę wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj, wycinaj kółka, nakładaj farsz i formuj pierogi.
- Ostrożnie wrzucaj na wrzącą wodę z solą, gotuj na małym ogniu, aż wypłyną.
- Podawaj gorące, polane stopionym masłem, stopioną słoniną albo śmietaną.