Przygotowanie i pieczenie 80 min * 1 porcja – ok. 230 kcal
Składniki na 6 porcji:
- 1 kg udźca cielęcego
- 2 łyżki octu
- 3 ząbki czosnku
- 20 dag mrożonego, siekanego szpinaku
- 3 łyżki masła
- 1 jajko
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz. Zalej wrzątkiem z octem, odstaw na 5 min. Wyjmij, osącz, natrzyj solą, pieprzem i 2 posiekanymi ząbkami czosnku. Odstaw na 2–3 godziny w chłodne miejsce.
2. Szpinak rozmroź, podduś na łyżce masła. Dopraw solą i pieprzem, przestudź. Wymieszaj z żółtkiem, parmezanem i ubitym białkiem.
3. W środku mięsa zrób nacięcie długim nożem. Napełnij je niezbyt ciasno szpinakowym farszem, zaszyj końce.
4. Mięso ułóż w brytfannie, posmaruj masłem. Piecz w temp. 230 st. C, polewając wytwarzającym się sosem, aż się zrumieni. Potem jeszcze ok. 30 min w 200 st. C.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Cielęcina faszerowana szpinakiem
fot. STOCKFOOD/FREE
Cielęcinę możesz nadziać farszem z posiekanych, świeżych ziół (np. bazylii, oregano), tartej bułki i jajka