Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 dag makaronu penne
- 20 dag łuskanych orzechów włoskich
- ząbek czosnku
- 10 dag miękiszu chleba (bez skórki)
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- szklanka bulionu warzywnego
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Przepis na penne z sosem orzechowym!
- Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Zostaw szklankę wody z gotowania.
- Orzechy włoskie wrzuć do wrzątku na kilkanaście sekund, po czym osącz i obierz ze skórki.
- Chleb namocz w bulionie warzywnym.
- W malakserze rozdrobnij razem orzechy, chleb i obrany czosnek.
- Do chlebowej masy dodaj szczyptę soli, czarnego pieprzu, oliwę z oliwek oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny.
- Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, rozcieńcz go niewielką ilością wody, pozostałą z gotowania makaronu.
- Dokładnie osączony makaron rozłóż na talerzach i polej sosem.