Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 duży kurczak
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 2 pietruszki
- 1 marchewka
- 1/2 małego selera
- 1 duża cebula
- 1 duży suszony grzybek
- 1 kajzerka
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 20 dag wędzonego boczku
- 10 dag suszonej żurawiny
- sok z cytryny
- gałka muszkatołowa
- suszony tymianek
- sól
- pieprz
- masło i bułka tarta do foremki
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na pasztet z wątróbki i kurczaka!
- Kurczaka ugotuj z grzybkiem, pietruszkami, marchewką i selerem.
- Następnie wyjmij z wywaru, oddziel od kości.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż z posiekaną cebulą.
- Dodaj wątróbkę i smaż wszystko razem 10 minut.
- Kajzerkę namocz w wywarze z gotowania kurczaka.
- Mięso zmiel 3 razy z duszonym boczkiem z wątróbką, gotowanymi jarzynami, namoczoną kajzerką.
- Żółtka utrzyj z masłem.
- Białka ubij na sztywno.
- Żółtka i białka domieszaj do masy.
- Wsyp żurawinę, wymieszaj.
- Foremkę wysmaruj masłem, wysyp bułką, nałóż masę.
- Piecz 2 godziny w 180 stopniach.
- Przed wyjęciem z foremki dobrze ostudź.