Autorem przepisu jest: użytkownik: zewa
Przygotowanie: 60 min.
Skala trudności: łatwe
Przepis na 6 porcji na paprykę faszerowaną:
- 6 dużych papryk
- 2 saszetki ryżu parabolicznego (po 100 g)
- 2 saszetki ryżu brązowego (po 100 g)
- 1 cukinia (ok. 200 g)
- 1 duża cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 szk blanszowanych kurek (mogą być świeże 1,5 szklanki)
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżka czosnku staropolskiego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- 4 łyżki sosu chili słodko pikantnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
Sposób wykonania:
- Papryki umyć, ściąć górne części, które będą wieczkami. Z papryk usunąć gniazda nasienne.
- W dwóch garnkach zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju i ugotować oba rodzaje ryżu. Po ugotowaniu wsypać je z woreczków do jednego naczynia i wymieszać. Cukinię umyć i pokroić w sporą kostkę. Cebulę obrać, umyć i pokroić w mniejszą kostkę.
- Filet z kurczaka pokroić w kostkę, dodać czosnek staropolski i paprykę i wymieszać. Łodygi selera pokroić dowolnie w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać cebulę i seler i dalej smażyć. Potem dodać pozostałe przyprawy i kurki oraz koperek i wymieszać. Smażyć około dwóch minut.
- Przygotowany farsz przełożyć do ryżu, wymieszać nadzienie i ewentualnie jeszcze doprawić. Każda z papryk napełnić nadzieniem, zakryć wieczkami i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub margaryną. Naczynie zakryć pokrywką, wstawić je do piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać na gorąco.
Ten i wiele innych przepisów znajdziesz na: Gotujmy.pl