Papryka faszerowana

Smaczna i efektowna faszerowana papryka z nadzieniem z dwóch gatunków ryżu, kurek, selera, cukinii i kurczaka.
/ 20.08.2013 15:10

Autorem przepisu jest: użytkownik: zewa

Przygotowanie: 60 min.
Skala trudności: łatwe

Przepis na 6 porcji na paprykę faszerowaną:

  • 6 dużych papryk
  • 2 saszetki ryżu parabolicznego (po 100 g)
  • 2 saszetki ryżu brązowego (po 100 g)
  • 1 cukinia (ok. 200 g)
  • 1 duża cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 szk blanszowanych kurek (mogą być świeże 1,5 szklanki)
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżka czosnku staropolskiego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 4 łyżki sosu chili słodko pikantnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju

Sposób wykonania:


  1. Papryki umyć, ściąć górne części, które będą wieczkami. Z papryk usunąć gniazda nasienne.
  2. W dwóch garnkach zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju i ugotować oba rodzaje ryżu. Po ugotowaniu wsypać je z woreczków do jednego naczynia i wymieszać. Cukinię umyć i pokroić w sporą kostkę. Cebulę obrać, umyć i pokroić w mniejszą kostkę.
  3. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, dodać czosnek staropolski i paprykę i wymieszać. Łodygi selera pokroić dowolnie w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać cebulę i seler i dalej smażyć. Potem dodać pozostałe przyprawy i kurki oraz koperek i wymieszać. Smażyć około dwóch minut.
  4. Przygotowany farsz przełożyć do ryżu, wymieszać nadzienie i ewentualnie jeszcze doprawić. Każda z papryk napełnić nadzieniem, zakryć wieczkami i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub margaryną. Naczynie zakryć pokrywką, wstawić je do piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać na gorąco.


Ten i wiele innych przepisów znajdziesz na: Gotujmy.pl
 


Redakcja poleca

REKLAMA