Naleśniki z farszem pieczarkowym - przepis, który się uda!

Naleśniki to bardzo wdzięczne danie - pozwala na wiele kombinacji smaków! Jedną z nich jest farsz pieczarkowy. Jeśli jeszcze nie próbowałaś - czas nadrobić zaległości!
/ 10.07.2018 22:42

Składniki:

Ciasto:

  • ok. 25 dag mąki
  • 1/2 litra mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju

Farsz pieczarkowy:

  • 50 dag pieczarek
  • 1-2 cebule
  • 1-2 łyżki śmietany
  • ok. 5 dag żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Z mleka, mąki i żółtek zrobić ciasto. Odstawić na ok. 1 godzinę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta. Następnie dodać olej i wszystko delikatnie wymieszać.

Smażyć na gorącym oleju z dwóch stron.

Pieczarki pokroić i słupki, a cebulę w kostkę. Wszystko przełożyć na patelnię i smażyć na złoty kolor. Następnie dodać śmietanę i starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Przyprawić do smaku i wymieszać.

Na usmażone naleśniki rozsmarować farsz pieczarkowy, a następnie zwijać w rulon. Przełożyć na patelnię i obsmażyć na złoty kolor.